Obustronna twardzina typu en coup de sabre – rzadka postać twardziny linijnej - Qamar Khan, Hania; Adil, Mohammad; Amin, Syed Suhail; Mohtashim, Mohd; Bansal, Roopal; Tuz Zahra, Fatima (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2021)
Twardzina linijna typu en coup de sabre (fr. cięcie szablą) ma postać podłużnej, stwardniałej zmiany skórnej umiejscowionej w okolicy czołowo-ciemieniowej, która może się przyczynić do łysienia bliznowaciejącego. Choroba zazwyczaj występuje jednostronnie i mogą jej towarzyszyć zmiany neurologiczne oraz zaburzenia widzenia. W pracy przedstawiono przypadek obustronnej twardziny linijnej typu en coup de sabre, która rozwinęła się u młodego mężczyzny po urazie głowy doznanym 10 lat wcześniej. W następstwie urazu u pacjenta pojawiły się liniowe pasma łysienia na skórze głowy i w obrębie prawej brwi. Zmiany rozwijały się 4 lata, a następnie przez 6 lat były nieaktywne. Ponowna progresja nastąpiła 3 miesiące przed zgłoszeniem się do poradni. Pacjent poinformował również o nawracających bólach głowy w okolicy czołowej, ale badanie neurologiczne i okulistyczne nie wykazało nieprawidłowości. Rozpoznanie potwierdzono na podstawie wyników badania dermoskopowego i histopatologicznego. Opisany przypadek jest szczególny ze względu na obustronną lokalizację zmian, uraz poprzedzający ich wystąpienie oraz nawrót choroby po okresie braku aktywności.