Choroba Alzheimera w czasie pandemii COVID-19 – co powinien wiedzieć lekarz rodzinny? - Toś, Mateusz; Siuda, Joanna (Lekarz POZ, 2021)
Choroba Alzheimera, która jest najczęstszą przyczyną otępienia, dotyczy znacznej i ciągle powiększającej się populacji osób w wieku podeszłym. W większości przypadków zaczyna się od postępujących zaburzeń pamięci świeżej, do których stopniowo dołączają się deficyty innych funkcji poznawczych. Do czynników ryzyka rozwoju choroby Alzheimera należą czynniki ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, jak również rzadkie mutacje genetyczne. Osoby cierpiące na chorobę Alzheimera są szczególnie narażone na infekcję SARS-CoV-2. W tej grupie choroba COVID-19 ma zwykle cięższy przebieg i częściej kończy się zgonem. Izolacja od bliskich i konieczność utrzymania reżimu sanitarnego może być dla tej grupy chorych trudna do zrozumienia oraz wywoływać reakcje gniewu i złości lub powodować obniżenie nastroju. Ostre nasilenie zaburzeń poznawczych oraz pojawienie się objawów psychotycznych może być u pacjentów z otępieniem wczesną manifestacją infekcji COVID-19. Każde wystąpienie pobudzenia oraz psychozy u osób z chorobą Alzheimera wymaga wykluczenia przyczyn somatycznych przed włączeniem leczenia farmakologicznego. Pod wpływem pandemii znacznie pogorszył się dostęp do wczesnej diagnostyki i leczenia otępień. Bardzo ważna rola przypadła lekarzom podstawowej opieki zdrowotnej, którzy dzięki bezpośredniemu i częstemu kontaktowi z chorymi mogą wykryć pierwsze, dyskretne objawy otępienia i skierować do właściwego specjalisty.