Jakie błędy występują w leczeniu astmy w Polsce? - Dąbrowiecki, Piotr; Dąbrowski, Andrzej; Gawlik, Radosław; Barg, Wojciech; Bochenek, Grażyna; Brożek, Grzegorz; Dobek, Rafał; Leszek Kowalski, Marek; Kucharczyk, Aleksandra; Kupczyk, Maciej; Kupryś-Lipińska, Izabela; Mastalerz-Migas, Agnieszka (Lekarz POZ, 2021)
W Polsce ponad 4 000 000 osób ma objawy astmy, ale tylko 2 200 000 jest aktywnie leczonych. Główne błędy, jakie popełniamy w opiece nad chorymi na astmę, obejmują problemy z rozpoznaniem oraz uzyskaniem kontroli choroby. Ponad 7 lat mija od pierwszych objawów astmy do rozpoznania. Chorzy na astmę często odstawiają leczenie glikokortykosteroidami wziewnymi (wGKS) i tylko 10% pacjentów z przewlekłą chorobą kontynuuje terapię po roku od rozpoznania. Tylko 20% chorych na astmę posiada pisemny plan leczenia. Stosując leki wziewne, 75% chorych popełnia błędy krytyczne, praktycznie uniemożliwiające skuteczną aerozoloterapię. Obecnie tylko 20% chorych osiąga pełną kontrolę astmy, ponad połowa ma niepełną kontrolę, a 30% całkowicie nie kontroluje swojej astmy, co często doprowadza do zaostrzeń choroby. Dzięki edukacji poprawia się przestrzeganie zaleceń terapeutycznych przez chorych (adherencja), co przekłada się na zwiększenie skuteczności terapii.