Stosowanie preparatów magnezu w praktyce lekarza rodzinnego - Jędrzejek, Michał; Mastalerz-Migas, Agnieszka; Bieńkowski, Przemysław; Cichy, Wojciech; Matusiewicz, Henryk; Szymański, Filip M.; Woroń, Jarosław (Lekarz POZ, 2021)
Magnez jest jednym ze składników mineralnych niezbędnych do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania organizmu człowieka. Bierze udział m.in. w pracy nerwów i mięśni, pobudliwości serca, utrzymaniu prawidłowego ciśnienia tętniczego krwi, integralności kości oraz w metabolizmie glukozy i insuliny. Niedobór magnezu wiąże się z większą podatnością na negatywne skutki stresu oraz z wieloma przewlekłymi chorobami, w tym migrenowymi bólami głowy, incydentami sercowo-naczyniowymi (zawał serca, udar mózgu), nadciśnieniem tętniczym, cukrzycą typu 2. Niniejsza praca przedstawia m.in. najnowsze badania w dziedzinie magnezu i chorób przewlekłych, źródła występowania magnezu w pożywieniu oraz możliwości jego suplementacji.