Izolowane alergiczne zapalenie spojówek - Mrukwa-Kominek, Ewa; Janiszewska-Salamon, Julia; Urgacz-Lechowicz, Agnieszka; Luboń, Wojciech; Gawlik, Radoslaw (Alergologia Polska - Polish Journal of Allergology, 2021)
Alergiczne zapalenie spojówek, zwane również alergią oczną, jest powszechną immunologiczną chorobą nadwrażliwości dotykającą nawet 40% populacji. Ostatnio częstość występowania alergii ocznych wzrasta, a towarzyszące im objawy swędzenia, zaczerwienienia i obrzęku znacząco obniżają jakość życia pacjentów. W artykule autorzy przedstawiają opis przypadku pacjenta z izolowanym alergicznym zapaleniem spojówek z ujemnymi wynikami powszechnie stosowanych testów alergicznych oraz dodatkowych badań diagnostycznych. Kliniczne objawy alergicznego zapalenia spojówek z ujemnymi wynikami testów skórnych i swoistych alergenowo IgE sugerują rozważenie rozpoznania izolowanego alergicznego zapalenia spojówek. Izolowane alergiczne zapalenie spojówek jest wyzwaniem diagnostycznym i leczniczym zarówno dla lekarzy okulistów, jak i alergologów.