Metformina – nowe podejście - Cwynar-Zając, Łucja (Pediatric Endocrinology Diabetes and Metabolism, 2021)
Metformina jest szeroko stosowanym lekiem biguanidowym, zalecana jako terapia farmakologiczna pierwszego rzutu u pacjentów z rozpoznaniem cukrzycy typu 2. Obecnie metformina stosowana jest nie tylko w leczeniu cukrzycy, lecz także w przypadku innych schorzeń. Niektóre badania wykazały, że metformina powoduje zmniejszenie masy ciała u pacjentów z nadwagą i otyłością, którzy są wrażliwi i oporni na insulinę. Metformina jest skuteczną oraz bezpieczną opcją terapeutyczną dla kobiet z cukrzycą ciążową i cukrzycą typu 2 w ciąży, może także zwiększać wskaźnik owulacji u pacjentek z zespołem policystycznych jajników (PCOS). U pacjentów przyjmujących metforminę zaobserwowano dłuższy czas przeżycia. Wykazano także, że metformina istotnie koreluje z mniejszą śmiertelnością u kobiet z otyłością lub cukrzycą typu 2 hospitalizowanych z powodu COVID-19. Ma ona również ochronny wpływ na rozwój i progresję wielu typów nowotworów. Mechanizmy działania metforminy są złożone i wciąż nie do końca poznane. Wykazano, że metformina działa zarówno poprzez mechanizmy zależne od kinazy białkowej aktywowanej przez AMP (AMPK), jak również przez mechanizmy, które są niezależne od AMPK. W pracy przedstawiono korzyści płynące z zastosowania metforminy w leczeniu różnych chorób.