Rak języka i dna jamy ustnej – rozpoznawanie i postępy w leczeniu - Kruk-Zagajewska, Aleksandra; Wierzbicka, Małgorzata (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2003)
W ostatnich latach obserwuje się wzrost zachorowania na nowotwory złośliwe języka i dna jamy ustnej. Wśród chorych dominują mężczyźni nadużywający wysokoprocentowego alkoholu i palący tytoń. Uznanymi stanami przedrakowymi w zakresie jamy ustnej są erytroplazja, leukoplakia, liszaj płaski, włóknienie podśluzówkowe. Rak języka i dna jamy ustnej charakteryzuje się dużą dynamiką rozwoju i złośliwością kliniczną. Wczesne przerzuty do układu chłonnego szyi, najczęściej obustronne, pogarszają rokowanie. Analizą objęto 123 chorych na raka języka i dna jamy ustnej, leczonych operacyjnie w Klinice Otolaryngologicznej AM w Poznaniu w latach 2000–2002. W określeniu stopnia zaawansowania klinicznego nowotworu posłużono się, obok badania przedmiotowego, badaniem USG wewnątrzustnym i przezskórnym. Prawie 60 proc. chorych zgłosiło się do leczenia w III i IV stopniu zaawansowania. Przerzuty regionalne stwierdzono i 55 proc. analizowanych. W badaniu histopatologicznym zdecydowanie przeważał rak płaskonabłonkowy. Przedstawiono aktualne opcje leczenia w zależności od stopnia zaawansowania i lokalizacji nowotworu.