Współistnienie endemicznej pęcherzycy liściastej i łuszczycy w Peru – czynniki immunogenetyczne czy środowiskowe? - Ramos, Willy; L. Gutierrez, Ericson; Jiménez, Gerardo; S. Lazarte, Jose; Ronceros, Gerardo; Ortega-Loayza, Alex G. (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2021)
Endemiczna pęcherzyca liściasta jest rzadką chorobą autoimmunologiczną, która występuje zwykle w izolowanych obszarach geograficznych. Charakteryzuje się powstawaniem na skórze pęcherzy podrogowych i obecnością przeciwciał IgG4 skierowanych przeciwko desmogleinie 1. Mimo że przeprowadzona metaanaliza i kilka dostępnych w literaturze opisów przypadków wskazują na zależność między pęcherzycą liściastą i łuszczycą zwykłą, dotychczas nie opublikowano opisów przypadków współistnienia endemicznej pęcherzycy liściastej i łuszczycy. W pracy przedstawiono trzy przypadki pacjentów z endemiczną pęcherzycą liściastą i łuszczycopodobnymi wykwitami skórnymi. W pierwszym przypadku endemiczna pęcherzyca liściasta poprzedzała wystąpienie łuszczycy, w drugim sytuacja była odwrotna, natomiast w trzecim przypadku nie udało się ustalić chronologii zachorowań. Autorzy prezentują również przegląd piśmiennictwa.