Zaburzenia funkcji poznawczych osób kierujących pojazdami w wybranych jednostkach chorobowych - Łoś, Rafał; Latała-Łoś, Ewa (Medical Studies/Studia Medyczne, 2021)
Zaburzenia funkcji poznawczych, takich jak pamięć, uwaga, orientacja, mogą występować w wielu jednostkach chorobowych, również niezaliczanych do sfery zaburzeń psychicznych. Ich obecność może istotnie rzutować na zdolność do prowadzenia pojazdów oraz bezpieczeństwo na drodze. W piśmiennictwie przeważają badania oceniające funkcjonowanie na drodze osób kierujących pojazdami, u których stwierdzono zaburzenia poznawcze o różnej etiologii. Naturalny jest podział na zaburzenia wynikające z patologii ośrodkowego układu nerwowego oraz dysfunkcje kognitywne obecne w przebiegu schorzeń typowo somatycznych. Ocena stwierdzanych nieprawidłowości jest zazwyczaj kilkuetapowa, ale najbardziej potwierdzonym w badaniach sposobem ewaluacji zaburzeń jest badanie neuropsychologiczne.