Prostaglandyny w indukcji porodu – czy mamy odpowiednią substancję, dawkę i drogę podawania? Przegląd piśmiennictwa - Mlodawski, Jakub; Mlodawska, Marta (Medical Studies/Studia Medyczne, 2021)
Indukcja porodu (IOL) to procedura zmniejszająca śmiertelność i zachorowalność matki oraz noworodka w wybranych sytuacjach klinicznych. Aktualnie obserwujemy wzrost liczby wskazań do tej procedury, jednocześnie prowadzone są intensywne badania nad optymalizacją IOL pod względem czasu trwania, wyników położniczych i kosztów. Obecnie nie ma uniwersalnych standardów dotyczących optymalnego sposobu przygotowania szyjki u pacjentek w przypadku jej niedojrzałości, ale analogi prostaglandyn odgrywają niezwykle ważną rolę w tym procesie. W niniejszym artykule omawiamy fizjologiczną rolę prostaglandyn i dokonujemy przeglądu aktualnego piśmiennictwa opartego na dowodach naukowych w celu znalezienia optymalnej substancji, dawki i drogi podania w preindukcji porodu pod względem skuteczności, wyników położniczych i powikłań śródporodowych.