Klimat etyczny szpitala i jego znaczenie w pracy pielęgniarskiej. Przegląd wyników badań - Dziurka, Magdalena; Ozdoba, Patrycja; Jedynak, Anna; Dobrowolska, Beata (Medical Studies/Studia Medyczne, 2021)
Klimat etyczny odzwierciedla zasady i wytyczne organizacji. Pozytywny klimat etyczny charakteryzuje się wspólną wizją troski o pracę, w której zespół terapeutyczny wzajemnie się informuje i wspiera, odpowiada na potrzeby pacjentów i ich rodzin. Celem pracy była analiza badań pielęgniarskich dotyczących klimatu etycznego w szpitalu z zastosowaniem narzędzia badawczego Hospital Ethical Climate Survey (HECS), a także korelujących z nim czynników związanych z pracą pielęgniarek. Krytyczny przegląd dostępnego piśmiennictwa od 1995 do 2021 roku przeprowadzono według następujących słów kluczowych: klimat etyczny, badanie klimatu etycznego szpitala, HECS, pielęgniarki. Klimat etyczny szpitala koreluje m.in. z wrażliwością, odwagą, cierpieniem moralnym, satysfakcją z pracy, wypaleniem zawodowym, przywództwem etycznym. Umożliwia monitorowanie i ocenę elementów klimatu organizacyjnego oraz ich wpływu na wyniki zawodowe pielęgniarki. To natomiast daje menadżerom pielęgniarstwa narzędzia pozwalające na wdrożenie strategii promujących lepsze warunki pracy pielęgniarek, satysfakcję z pracy oraz zapobiega chęci odejścia z zawodu.