Psychologiczne i medyczne zalety karmienia piersią; rola konsultacji psychologicznych dla kobiet po porodzie - Okoniewska, Ewelina; Gwiazdowska-Stańczak, Sylwia; Dobrowolska, Monika (Medical Studies/Studia Medyczne, 2021)
Kobiece mleko jest najlepszym pokarmem dla noworodków. Bardzo dużo lekarzy i specjalistów związanych z położnictwem poświęca się informowaniu i zachęcaniu kobiet do karmienia piersią, wciąż jednak istnieją problemy związane z podjęciem decyzji o takim sposobie karmienia niemowlęcia. Część kobiet wciąż ma niewielką wiedzę o medycznych i psychologicznych zaletach karmienia piersią dla dziecka i dla nich samych. Artykuł podejmuje zagadnienie zalet karmienia piersią oraz problemów psychologicznych, które mogą powstrzymywać kobiety przed decyzją o takim sposobie karmienia. Do najczęściej spotykanych barier należą: presja społeczna, chęć szybkiego powrotu do pracy zawodowej i lęk z tym związany, stres, depresja poporodowa oraz brak wiedzy dotyczącej zalet ludzkiego mleka. Podejmowanie tego tematu jest bardzo ważne, ponieważ często zdarza się tak, że kobieta nie karmi piersią z powodu problemów o podłożu psychologicznym, a nie medycznym. Warto w takiej sytuacji zalecić, oprócz badań diagnostycznych i porad laktacyjnych, także konsultację psychologiczną.