Zastosowanie podpoliczkowych tabletek fentanylu – przegląd najnowszych doniesień - Dzierżanowski, Tomasz (Medycyna Paliatywna/Palliative Medicine, 2021)
Tabletki podpoliczkowe fentanylu mają wieloletnią ugruntowaną pozycję w strategii leczenia bólu przebijającego. W niniejszej publikacji dokonano przeglądu dostępnej literatury z lat 2010–2021 dotyczącej fentanylu w formie tabletek podpoliczkowych, ze zwróceniem uwagi na nowe wskazania i sposoby zastosowania oraz aspekty mniej znane lub niedostrzegane, które wykraczają poza ugruntowaną wiedzę przekazywaną w charakterystyce produktu leczniczego. Omówiono możliwości inicjacji leczenia fentanylem przezśluzówkowym w proporcji do dobowej dawki opioidów, wpływ na efekt proporcjonalny do dawki także w zakresie przekraczającym zalecane dawki maksymalne, na bezpieczeństwo i stabilne dawkowanie podczas wielomiesięcznego stosowania oraz na leczenie wielokrotnymi dawkami w ciągu doby. Przedstawiono zastosowania pozarejestracyjne będące w obszarze zainteresowania badawczego, takie jak profilaktyczne podanie w premedykacji czy leczenie zaostrzeń bólu o etiologii innej niż nowotworowa. Poddano dyskusji korzystny profil bezpieczeństwa w zakresie ewentualnego nadużywania przez osoby uzależnione od substancji psychoaktywnych. Zwrócono też uwagę na ugruntowujący się w zaleceniach klinicznych nowy obszar zastosowania fentanylu przezśluzówkowego – leczenie duszności epizodycznej.