Doniesienia z e-Akademii Nadciśnienia Tętniczego pod patronatem PTNTT - Leczenie nadciśnienia tętniczego u osób z chorobami serca – kiedy leczyć bardziej intensywnie, a kiedy mniej? - Rachtan, Monika (Lekarz POZ, 2021)
Wytyczne Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego (European Society of Cardiology – ESC) wprowadziły nową nazwę: przewlekłe zespoły wieńcowe, która zastąpiła dotychczas używany termin: stabilna choroba wieńcowa [1]. Nowa nazwa odzwierciedla nowe spojrzenie specjalistów na chorobę wieńcową, chorobę niedokrwienną serca, a także fakt różnicowania między ostrym i przewlekłym zespołem wieńcowym. Ostry zespół wieńcowy to wszystkie zdarzenia, do których dochodzi w czasie ostrego incydentu wieńcowego i tuż po nim, natomiast przewlekły zespół wieńcowy to wszystkie zdarzenia, które dzieją się przed ostrym incydentem wieńcowym i później. To bardzo ważne, aby skupić się na właściwym leczeniu chorych z przewlekłym zespołem wieńcowym. Celem tego leczenia jest zapobieganie występowaniu ostrych zespołów wieńcowych i przedłużenie życia chorych.