Postępowanie w przypadku bezsenności i zaburzeń snu - Heitzman, Janusz (Lekarz POZ, 2021)
Bezsenność i zaburzenia snu należą do najpowszechniejszych zjawisk spotykanych w praktyce klinicznej. Zaburzenia snu są bardzo czułym wskaźnikiem pozwalającym na zdiagnozowanie różnych schorzeń zarówno somatycznych, jak i psychicznych, a zwłaszcza depresji. Bezsenność może mieć wiele przyczyn. Konieczne jest ich zidentyfikowanie u pacjenta, bo bez tego trudno myśleć o wdrożeniu skutecznej pomocy. Ostatnio coraz częściej lekarze mają do czynienia ze skargami na zaburzenia snu, które są pośrednio lub bezpośrednio związane z pandemią COVID-19. W tej sytuacji konieczne staje się przypomnienie kryteriów oceny snu, przyczyn zaburzeń oraz możliwości profilaktyki i leczenia.