Symetykon – możliwe zastosowania w praktyce klinicznej i samoleczeniu - Lewandowski, Konrad; Kaniewska, Magdalena; Świątek, Agnieszka; Rydzewska, Grażyna (Lekarz POZ, 2021)
Symetykon jest substancją, która znalazła szerokie zastosowanie w objawowym leczeniu wzdęć. Jego mechanizm działania opiera się na zmniejszaniu napięcia powierzchniowego pęcherzyków gazów w przewodzie pokarmowym, co ułatwia ich usunięcie. Może być skutecznie stosowany w celu zmniejszenia nadmiaru gazu u pacjentów z zespołem jelita drażliwego, dyspepsją czynnościową, po zabiegach chirurgicznych w obrębie jamy brzusznej i miednicy małej oraz przewlekle stosujących niektóre leki, którą mogą wywoływać wzdęcia. Istnieją również dowody na jego korzystne działanie w przygotowaniu do badania ultrasonograficznego jamy brzusznej oraz niektórych badań endoskopowych, takich jak gastroskopia i kolonoskopia, polegające na poprawie widoczności. Wysoki profil bezpieczeństwa umożliwia jego stosowanie u niemowląt z kolką oraz w procesie samoleczenia. Szerokie możliwości zastosowania oraz nieujednolicone dawkowanie wymagają większej ilości badań, które mogą się przyczynić do zwiększenia efektywności leczenia.