Wczesne nieadaptacyjne schematy w zaburzeniu osobowości borderline - Ewa Talarowska, Monika; Kobza, Renata (Neuropsychiatria i Neuropsychologia/Neuropsychiatry and Neuropsychology, 2021)
Związek wczesnych nieadaptacyjnych schematów z różnymi przejawami zaburzeń psychicznych znajduje potwierdzenie w prowadzonych ostatnio badaniach empirycznych. Teoria Younga należy do tzw. trzeciej fali terapii poznawczo-behawioralnej. Jej techniki są stosowane przede wszystkim w terapii zaburzeń osobowości. Zaburzenie osobowości borderline (borderline personality disorder – BPD) w ciągu ostatnich 20 lat diagnozowane jest coraz częściej, a przez wielu badaczy i klinicystów nazywane jest ono zaburzeniem osobowości naszych czasów. Z uwagi na fakt, że świadomość występowania objawów BPD w powszechnym odbiorze wzrasta, a pacjenci z tym rozpoznaniem coraz częściej oczekują specjalistycznej porady, istotne wydaje się szukanie nowych, dostępnych, ale też skutecznych sposobów pomocy dla tej grupy osób. Coraz większą popularność zyskują techniki terapeutyczne wywodzące się ze wspomnianej teorii wczesnych nieadaptacyjnych schematów Younga. Celem pracy jest przedstawienie rozumienia objawów zaburzeń osobowości borderline z perspektywy teorii schematów.