Ocena ryzyka progresji zmian śródnabłonkowych i raka szyjki macicy w aspekcie występowania typów alternatywnego składania mRNA VEGF – VEGF121, VEGF145, VEGF165, VEGF183, VEGF189, VEGF206 - Łukasik, Adrian; Fila, Anna; Michalski, Bogdan; Pordzik, Piotr; Poręba, Ryszard; Wilczok, Tadeusz; Mazurek, Urszula (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2003)
Badania wskazują na kluczową rolę angiogenezy w procesie progresji zmian śródnabłonkowych i raka szyjki macicy. Największe działanie angiogenne wykazuje VEGF. Znanych jest 6 izoform, które powstają na drodze alternatywnego dojrzewania mRNA: VEGF121VEGF 121 , VEGF 145 , VEGF 165 , VEGF 183 , VEGF 189 oraz VEGF 206 . 119 bioptatów (43 wycinki nabłonka prawidłowego, 38 LSIL, 17 HSIL, 21 wycinki stanowił rak płaskonabłonkowy w stopniu zaawansowania klinicznego IB – IIB) szyjki macicy po ocenie patomorfologicznej poddano analizie molekularnej aktywności transkrypcyjnej VEGF (oznaczając ilość kopii mRNA/1 μg całkowitego RNA w badanej tkance) i występowania typów alternatywnego składania mRNA. Oceniano względne ryzyko progresji zmian nowotworowych w zależności od występowania form alternatywnego składania mRNA. Aktywność transkrypcyjna VEGF w grupie HSIL była znamiennie wyższa niż w grupach LSIL i prawidłowych tkanek nabłonka, aktywność transkrypcyjna VEGF w grupie LSIL była znamiennie wyższa niż w prawidłowych tkankach nabłonka. Nie zaobserwowano wzrostu aktywności transkrypcyjnej VEGF w badanych wycinkach tkankowych raka szyjki macicy w porównaniu z grupą HSIL. W zależności od stwierdzania izoformy VEGF ryzyko progresji LSIL wynosi odpowiednio: dla VEGF 121 – 2,28, dla VEGF 145 – 1,32, dla VEGF 165 – 1,53, dla VEGF 183 – 1,73, dla VEGF 189 – 2,02, dla VEGF 206 – 1,45. W zależności od stwierdzania izoformy VEGF ryzyko progresji HSIL wynosi odpowiednio: dla VEGF 121 – 8,94, dla VEGF 189 – 12,95, dla VEGF 206 – 9,81. W zależności od stwierdzania izoformy VEGF ryzyko progresji raka wynosi odpowiednio: dla VEGF 121 – 9,35, dla VEGF165 – 5,49, dla VEGF 183 – 4,46, dla VEGF 189 – 3,58, dla VEGF 206 – 21,29.