Rak jajnika – diagnostyczny i terapeutyczny problem ginekologii onkologicznej - Urban, Andrzej; Miszczyk, Leszek (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2003)
Rak jajnika pozostaje do dzisiaj jedną z najtrudniejszych do diagnozowania i leczenia chorób współczesnej onkologii ginekologicznej, zajmując jedną z pierwszych pozycji, które dostarczają wiele kontrowersji co do właściwego standardu postępowania. Jednocześnie badania nad rakiem jajnika przynoszą najwięcej doniesień tyczących diagnostyki i leczenia, ukazujących się w światowym piśmiennictwie. Doniesienia te opisują różne próby postępowania w tej jednostce chorobowej, co świadczy o braku możliwości ustalenia jednolitej terapii. W ostatnim 10-leciu dokonała się znacząca zmiana podejścia do diagnostyki i terapii raka jajnika. Standaryzacja postępowania diagnostycznego opartego na ultrasonografii i badaniu biochemicznych markerów nowotworowych (CA-125, CEA, AFP) pozwoliła na wykrycie wczesnej postaci tej choroby. Postęp związany z wprowadzoną chemioterapią opartą na pochodnych platyny i taxanach, przełożył się w sposób jednoznaczny na postęp terapeutyczny. Nie rozwiązał jednak wszystkich problemów, a uzyskane efekty leczenia okazały się być krótkotrwałe, powodując znaczną liczbę nawrotów choroby. Zaczyna się obserwować powrót do metod leczenia raka jajnika teleradioterapią, które przez długi czas zajmowały marginalną rolę w leczeniu, a które okazują się być, przy odpowiednim postępowaniu równie, o ile nie bardziej skuteczne. Autorzy dokonują przeglądu aktualnego stanu wiedzy dotyczącego etiologii, profilaktyki i diagnostyki ginekologicznej, opisują również opublikowane badania i stan wiedzy dotyczący skojarzonego, systemowego leczenia chemioterapią i radioterapią.