Refundacja: projekt dużych zmian czy dużej niezgody? - Starewicz-Jaworska, Agnieszka (Menedżer Zdrowia, 2021)
O nowelizacji ustawy mówiło się już od kilku lat. Wydaje się, że prace wreszcie nabrały tempa, bo ukazał się projekt ustawy o zmianie ustawy o refundacji leków, środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego oraz wyrobów medycznych i niektórych innych ustaw. Podczas rozmowy wideo wiceminister Maciej Miłkowski potwierdził, że planowany termin przyjęcia projektu przez Radę Ministrów to drugi, trzeci kwartał 2021 r. Z zapowiedzi wynika, że najważniejsze zmiany dotyczą kompleksowego przeglądu regulacji dotyczących refundacji oraz wdrożenia rozwiązań umożliwiających poprawę tych przepisów, które w obecnym kształcie nie funkcjonują prawidłowo. Chodzi również o wprowadzenie nowych mechanizmów i instytucji prawnych mających na celu zwiększenie bezpieczeństwa lekowego i produkcji leków lub substancji czynnych w Polsce.