Magnetoledoterapia w leczeniu rany podudzia po urazie mechanicznym – opis przypadku - Pasek, Jarosław; Pasek, Tomasz; Białkowska, Monika; Cieślar, Grzegorz (Pielęgniarstwo Chirurgiczne i Angiologiczne/Surgical and Vascular Nursing, 2021)
Leczenie ran bez względu na ich etiologię stanowi poważny interdyscyplinarny problem medyczny. Skłonność do nawrotów wymaga częstych hospitalizacji oraz przewlekłej opieki lekarskiej. W medycynie w kompleksowym leczeniu ran coraz częściej wykorzystuje się zabiegi z zakresu medycyny fizykalnej. W artykule przedstawiono efekt leczenia 51-letniej pacjentki z raną podudzia po urazie mechanicznym (uderzenie kończyną w stopień schodów). W leczeniu zastosowano 15 zabiegów magnetoledoterapii. Wykorzystując tę formę fizykalną w zakresie terapii skojarzonej, wyleczono ranę, zmniejszył się stan zapalny w tkankach otaczających ranę oraz ustąpiły dolegliwości bólowe.