Zastosowanie azytromycyny (Sumamed®) w empirycznym leczeniu szpitalnych zapaleń płuc u chorych leczonych z powodu nowotworów złośliwych górnego odcinka układu pokarmowego - Szawłowski, Andrzej; Szpakowski, Marek (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2003)
Powikłania septyczne są jednym z najczęstszych, potencjalnie zagrażających życiu, powikłań u chorych leczonych z powodu nowotworów. Dotyczy to w szczególności chorych leczonych chirurgicznie lub w sposób skojarzony z powodu nowotworów złośliwych górnego odcinka układu pokarmowego. Zakażenia dróg oddechowych, w tym zapalenia płuc, znajdują się na trzecim miejscu wśród wszystkich stwierdzanych zakażeń szpitalnych u chorych poddawanych zabiegom chirurgicznym. Do tej pory nie udało się jednoznacznie potwierdzić skuteczności profilaktyki antybiotykowej stosowanej w okresie okołooperacyjnym jako prewencji zapaleń płuc występujących w okresie pooperacyjnym. Tak więc w przypadku wystąpienia powikłań w postaci zakażeń układu oddechowego, racjonalna antybiotykoterapia ma podstawowe znaczenie kliniczne w terapii tych powikłań i nieraz ratowania życia chorego, ale również ma ogromne znaczenie farmakoekonomiczne. Azytromycyna (Sumamed ® ) okazała się skutecznym lekiem w empirycznym leczeniu chorych hospitalizowanych z powodu środowiskowego zapalenia płuc, co zostało potwierdzone w licznych publikacjach. W naszym opracowaniu przedstawiono wstępne doniesienie na temat skuteczności azytromycyny w leczeniu empirycznym szpitalnych zapaleń płuc u chorych, leczonych z powodu nowotworów złośliwych górnego odcinka układu pokarmowego.