Wybrane problemy prawne osób nieheteronormatywnych (LGBT+) w opiece paliatywnej - Zieliński, Grzegorz; Graczyk, Michał; Łabuś-Centek, Marta; Leśniak, Wojciech Krzysztof; Dzierżanowski, Tomasz (Medycyna Paliatywna/Palliative Medicine, 2021)
Zarówno naukowcy, jak i pracownicy ochrony zdrowia coraz więcej uwagi poświęcają zagadnieniom związanym ze szczególnymi potrzebami osób LGBT+ w zakresie ochrony zdrowia oraz problemów natury prawnej. W Polsce wiele aspektów jest stosunkowo mało znanych, jednak rosnąca świadomość społeczeństwa sprzyja pozytywnym zmianom postrzegania barier różnych mniejszości, w tym LGBT+. Autorzy poruszyli w niniejszym artykule kilka ważnych kwestii z zakresu prawa dotyczących pacjentów LGBT objętych opieką paliatywną i towarzyszących im opiekunów. Skupiono się na aktualnych prawnych wyzwaniach, z którymi borykają się pacjenci LGBT śmiertelnie chorzy, opiekunowie i świadczeniodawcy zaangażowani w opiekę paliatywną nad pacjentami u schyłku życia. Zarówno opieka paliatywna, jak i opieka u schyłku życia stanowią szczególne wyzwanie dla pacjentów LGBT i ich bliskich. Omówiono podstawowe standardy prawa do równości obowiązujące w Unii Europejskiej oraz ochronę prawną osób LGBT+ w Polsce. Prawa człowieka, w tym prawo do opieki zdrowotnej, są prawami niezbywalnymi, przynależnymi każdej istocie ludzkiej. Pomimo licznych regulacji zakazujących dyskryminacji z jakiejkolwiek przyczyny, a więc także z uwagi na orientację seksualną lub tożsamość płciową, osoby LGBT są często prześladowane, szykanowane i dyskryminowane, także jako osoby objęte opieką paliatywną. W stosunku do osób LGBT naruszane jest prawo do niedyskryminacji oraz prawo do uczestnictwa wynikające najczęściej ze zbyt pochopnie stanowionych przepisów uniemożliwiających osobom LGBT bycie akceptowanym członkiem społeczeństwa.