Stanowisko Polskiego Towarzystwa Chorób Płuc (PTChP) i Polskiego Towarzystwa Alergologicznego (PTA) dotyczące leczenia powikłań płucnych u chorych po przebytym zakażeniu SARS-CoV-2 - Piotrowski, Wojciech J.; Barczyk, Adam; Chciałowski, Andrzej; Chorostowska-Wynimko, Joanna; Czajkowska-Malinowska, Małgorzata; Kania, Aleksander; Kupczyk, Maciej; Sładek, Krzysztof; Kulus, Marek; Śliwiński, Paweł (Alergologia Polska - Polish Journal of Allergology, 2021)
Celem opracowania jest dostarczenie lekarzom przejmującym opiekę nad chorymi po przebytym zapaleniu płuc COVID-19 wskazówek dotyczących właściwej diagnostyki i leczenia powikłań płucnych powstałych w następstwie zespołu ciężkiej ostrej niewydolności oddychania po zakażeniu koronawirusem 2 (SARS-CoV-2). Eksperci przedstawiają 32 zalecenia dotyczące leczenia powikłań płucnych (w tym antybiotykoterapii, terapii glikokortykosteroidami, profilaktyki i leczenia przeciwzakrzepowego), rehabilitacji oddechowej, procedur przeszczepienia płuca oraz monitorowania chorych podczas opieki ambulatoryjnej. W pracy omówiono również sposoby postępowania u osób ze współistniejącymi chorobami układu oddechowego (astmą, przewlekłą obturacyjną chorobą płuc, rakiem płuca, chorobami śródmiąższowymi płuc), z uwzględnieniem terapii stosowanych w przebiegu tych chorób – leczenia glikokortykosteroidami i lekami antyfibrotycznymi. Przedstawione wytyczne uwzględniają najnowsze doniesienia i mają na celu zapewnienie optymalnych standardów opieki nad chorymi z powikłaniami płucnymi w następstwie COVID-19.