Bezpieczeństwo leczenia biologicznego astmy ciężkiej w czasach pandemii COVID-19 - Nawarycz, Dorota; Pawliczak, Rafał (Alergologia Polska - Polish Journal of Allergology, 2021)
COVID-19 jest chorobą zakaźną, która szybko rozprzestrzeniła się na cały świat i stanowi wyzwanie w leczeniu chorób przewlekłych, takich jak astma ciężka. Według wielu organizacji zajmujących się zdrowiem terapia biologiczna u pacjentów z astmą ciężką powinna być kontynuowana. Celem tego badania jest ocena informacji, które udało się do tej pory zebrać na temat bezpieczeństwa leczenia ciężkiej astmy w czasach pandemii COVID-19. Autorzy przeanalizowali dane dotyczące omalizumabu, reslizumabu, mepolizumabu, benralizumabu oraz dupilumabu, które pochodzą z opisów przypadków, badań ankietowych, badań jedno- i wieloośrodkowych, a także z artykułów przeglądowych. Tematyka badania skupia się na ryzyku pogorszenia u pacjentów z astmą podczas COVID-19 oraz ciężkości infekcji. Autorzy doszli do wniosku, że nie ma silnych dowodów na ryzyko zaostrzenia astmy u pacjentów zakażonych COVID-19, będących jednocześnie podczas cyklu terapii biologicznej. Leczenie biologiczne może być bezpiecznie stosowane u pacjentów z astmą ciężką tak długo, jak wszystkie środki ostrożności oraz ocena indywidualna są zastosowane.