Olmesartan w terapii nadciśnienia tętniczego w 2021 r. – przegląd badań klinicznych i wskazań wynikających z obowiązujących wytycznych - Januszewicz, Andrzej; Prejbisz, Aleksander; Dobrowolski, Piotr (Lekarz POZ, 2021)
Antagoniści receptora angiotensyny II (sartany) należą do głównych grup leków hipotensyjnych stosowanych u pacjentów z nadciśnieniem tętniczym zarówno w monoterapii, jak i w leczeniu skojarzonym. Przedmiotem niniejszego opracowania jest jeden z młodszych przedstawicieli tej grupy – olmesartan, który został zarejestrowany przez Food and Drug Administration w 2002 r. Wiele badań klinicznych z zastosowaniem tego leku przeprowadzono w polskich ośrodkach. Z uwagi na wysoką skuteczność hipotensyjną, bardzo dobrą tolerancję i korzystny wpływ na regresję powikłań narządowych olmesartan stanowi cenne uzupełnienie dostępnych leków hipotensyjnych w naszym kraju.