Optymalizowanie leczenia uporczywych objawów choroby refluksowej z uwzględnieniem tzw. terapii dodanej w praktyce lekarskiej - Smoliński, Patryk (Lekarz POZ, 2021)
Choroba refluksowa (gastroesophageal reflux disease – GERD) dotyczy dużej grupy polskich pacjentów. Z tego powodu jest częstym powodem zgłoszeń do lekarza w celu uzyskania terapii kierunkowej. W pierwszej kolejności dąży się do wyeliminowania możliwych do zidentyfikowania czynników sprawczych i wykluczenia chorób organicznych. Aktualnie dysponujemy wieloma opcjami terapeutycznymi GERD, przy czym podstawową grupą leków pozostają leki hamujące wydzielanie kwasu solnego. Inne farmaceutyki poprawiają skuteczność terapii i pozwalają na jej zindywidualizowanie zależnie od potrzeb chorego, jego trybu życia i aktywności choroby. Nie bez znaczenia jest też zmiana złych nawyków żywieniowych, prowadzenie aktywnego trybu życia i wyeliminowanie innych możliwych do modyfikacji czynników wpływających na suboptymalne efekty terapii. Artykuł w sposób poglądowy prezentuje dostępne możliwości indywidualizacji leczenia GERD.