Dozwolone jest pewne różnicowanie obywateli - Lurka, Krystian; Starewicz, Agnieszka (Menedżer Zdrowia, 2021)
– W obecnej sytuacji, gdy nie wprowadzono konstytucyjnego stanu nadzwyczajnego,  obowiązek szczepień byłby niedopuszczalny. Dozwolone jest natomiast zastosowanie pewnych zróżnicowań obywateli w zależności od tego, jakie stwarzają zagrożenie dla zdrowia publicznego. Podkreślę – nie w zależności od tego, czy są zaszczepieni, ale od tego, jakie stwarzają zagrożenie dla zdrowia społeczeństwa – mówi prof. Marcin Wiącek, rzecznik praw obywatelskich