Profesor Helena Żygulska-Mach (1926–2021) – wspomnienie - Romanowska-Dixon, Bożena (Klinika Oczna / Acta Ophthalmologica Polonica, 2021)
Helena Żygulska-Mach to jedna z czołowych postaci polskiej okulistyki. Urodziła się we Lwowie 7 stycznia 1926 roku i tutaj uczęszczała do szkół. Maturę zdała w 1943 roku w rodzinnym Lwowie w ramach tajnego nauczania. Studia medyczne rozpoczęła w 1944 roku w ramach tajnego Wydziału Lekarskiego lwowskiej Akademii Medycznej. W trakcie studiów zamieszkała w Krakowie. Dyplom lekarski uzyskała w grudniu 1950 roku w krakowskiej Akademii Medycznej (dziś Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego), stopień doktora medycyny w 1951 roku na podstawie pracy „Wpływ obniżonej ciepłoty na przemiany węglowodanów”.