Insulinooporność i stan przedcukrzycowy – diagnostyka i leczenie - Stawerska, Renata; Łupińska, Anna; Bieniek, Ewa; Lewiński, Andrzej (Lekarz POZ, 2021)
W literaturze medycznej w ostatnich latach coraz częściej pojawia się pojęcie insulinooporności. Termin ten niejednokrotnie budzi niepokój wśród pacjentów, co z całą pewnością wiąże się z niezrozumieniem jego definicji i znaczenia. Autorzy artykułu podjęli próbę usystematyzowania aktualnej wiedzy na temat zasad rozpoznawania insulinooporności oraz stanu przedcukrzycowego i omówili możliwości postępowania terapeutycznego. Przedstawili również propozycje zasad przepisywania leków refundowanych w zależności od rozpoznania.