Im mniej tkanki tłuszczowej, tym lepiej? - Kłoda, Karolina; Mierzecki, Artur (Lekarz POZ, 2021)
Przez wiele lat tkankę tłuszczową uważano głównie za magazyn energii i przypisywano jej funkcję termoizolacyjną oraz ochronną wobec narządów wewnętrznych. Od czasu odkrycia w 1994 r. hormonu wydzielanego przez adipocyty – leptyny, zwrócono uwagę na rolę endokrynną tkanki tłuszczowej. Nadal jednak, szczególnie w świadomości społecznej, otyłość traktowana jest jako „cecha”, „defekt kosmetyczny”, „przejściowa trudność”, a nie jako choroba wymagająca leczenia opartego na dowodach naukowych (evidence-based medicine – EBM). Otyłość jako choroba przewlekła i bardzo powszechna wiąże się z wieloma powikłaniami i pogorszeniem jakości życia. Odkładanie się tkanki tłuszczowej wynika ze współistniejących czynników prowadzących do dodatniego bilansu energetycznego. Ze względu na to, że komórki tkanki tłuszczowej wykazują aktywność metaboliczną, hormonalną i prozapalną, zaburzenie ich homeostazy powoduje rozwój innych chorób. Autorzy artykułu skupili się na właściwościach i skutkach zdrowotnych nadmiernej ilości tkanki tłuszczowej oraz możliwości jej redukcji dzięki wsparciu farmakoterapeutycznemu.