COVID-19 jako problem zdrowia publicznego w odniesieniu do osób bezdomnych - Gumowski, Piotr (Lekarz POZ, 2021)
Bezdomność jest zjawiskiem ogólnoświatowym, a osoby dotknięte problemem bezdomności to nie tylko ludzie uzależnieni od alkoholu czy narkotyków, jak często są szufladkowani przez społeczeństwo. W obliczu nowego zagrożenia, jakim jest pandemia choroby COVID-19 wywoływanej przez wirusa SARS-CoV-2, bezdomność staje się problemem również w zakresie epidemiologicznym. Brak dostępu do podstawowych środków higieny, jak również brak łatwego i powszechnego dostępu osób bezdomnych do opieki zdrowotnej powodują, że nie tylko w obliczu nowego zagrożenia, jakim jest wirus SARS-CoV-2, ale również innych drobnoustrojów chorobotwórczych, takich jak wirus grypy, bakterie Gram-dodatnie (np. Streptococcus pneumoniae) oraz bakterie Gram-ujemne (np. Neisseria meningitidis), osoby bezdomne znajdują się w dużym zagrożeniu zdrowia i życia, a będąc potencjalnymi nosicielami chorób zakaźnych, same są zagrożeniem dla ogółu populacji.