By pracowało się trudniej - Pakulski, Cezary (Menedżer Zdrowia, 2021)
O pogłębiających się problemach Państwowego Ratownictwa Medycznego (PRM) wszyscy wiemy od dawna – przykładami są karetki bez lekarzy medycyny ratunkowej, a ostatnio również bez ratowników medycznych, i wszystkie braki w funkcjonowaniu szpitalnych oddziałów ratunkowych (SOR) oraz sytuacje, które na SOR nie powinny się wydarzyć. Oddziały ratunkowe, niedofinansowane i pozbawione właściwej obsady kadrowej, stały się jednostkami przepełnionymi niewłaściwymi chorymi trafiającymi w niewłaściwe miejsce i z nadmiaru pracy i obowiązków nieprzyjaznymi dla pacjentów.