Galcanezumab w leczeniu profilaktycznym migreny - Kopka, Marcin (Pharmacotherapy in Psychiatry and Neurology/Farmakoterapia w Psychiatrii i Neurologii, 2020)
Celem leczenia prewencyjnego epizodycznej oraz prze wlekłej migreny jest zmniejszenie częstości oraz cięż kości napadów migreny, a dzięki temu poprawa jakości życia chorych. Szacuje się, że około 38% chorych na mi grenę może odnieść korzyści z leczenia profilaktycznego. Jednakże praktyka kliniczna pokazuje, że otrzymuje je tylko około 13% chorych. Głównymi powodami prze rywania leczenia jest występowanie nietolerowanych objawów ubocznych oraz brak skuteczności leczenia Celem leczenia prewencyjnego epizodycznej oraz prze wlekłej migreny jest zmniejszenie częstości oraz cięż kości napadów migreny, a dzięki temu poprawa jakości życia chorych. Szacuje się, że około 38% chorych na mi grenę może odnieść korzyści z leczenia profilaktycznego. Jednakże praktyka kliniczna pokazuje, że otrzymuje je tylko około 13% chorych. Głównymi powodami prze rywania leczenia jest występowanie nietolerowanych objawów ubocznych oraz brak skuteczności leczenia Celem leczenia prewencyjnego epizodycznej oraz prze wlekłej migreny jest zmniejszenie częstości oraz cięż kości napadów migreny, a dzięki temu poprawa jakości życia chorych. Szacuje się, że około 38% chorych na mi grenę może odnieść korzyści z leczenia profilaktycznego. Jednakże praktyka kliniczna pokazuje, że otrzymuje je tylko około 13% chorych. Głównymi powodami prze rywania leczenia jest występowanie nietolerowanych objawów ubocznych oraz brak skuteczności leczenia