Zaburzenia psychotyczne jako działanie niepożądane stosowania lewetiracetamu lub odstawienia leków normotymicznych - Kurczych, Katarzyna; Makulska, Agnieszka; Kurkowska-Jastrzębska, Iwona (Pharmacotherapy in Psychiatry and Neurology/Farmakoterapia w Psychiatrii i Neurologii, 2020)
U pacjentów przyjmujących leki przeciwpadaczko we (antiepileptic drugs, AED) stosunkowo często wy stępują działania niepożądane w postaci zaburzeń psychotycznych i zaburzeń zachowania. Dotyczy to szczególnie pacjentów z już obecnymi zaburzeniami psychicznymi w wywiadzie, jak również stosujących lewetiracetam (LEV). Ma to implikacje terapeutycz ne, ponieważ często jedynym dostępnym sposobem postępowania jest odstawienie AED. Stosowanie AED o dodatkowym działaniu stabilizującym nastrój zmniej sza to ryzyko, jednak zbyt gwałtowne odstawienie takiego AED również może wywołać objawy psychotyczne. Przedstawiamy przypadki czterech pacjentów przyjmu jących LEV, u których wystąpiły zaburzenia psychiczne. U jednego z nich nastąpiło to po dołączeniu LEV do stoso wanego leczenia, u kolejnych dwóch po odstawieniu leku normotymicznego oraz jednego, u którego obu modyfi- ( kacji dokonano jednocześnie. Z naszych obserwacji wynika, że zaburzenia zacho wania wywołane LEV są zależne od dawki i nie zawsze wymagają odstawienia leku. Takie działanie wydaje się uzasadnione ze względu na dobrą kontrolę napadów, którą zapewnia stosowanie LEV, a dołączenie leku nor motymicznego zmniejsza działania niepożądane LEV.