Przewlekła leukopenia związana z przyjmowaniem lamotryginy. Opis kazuistyczny - Marciniszyn, Ewa; Sitarska, Zuzanna; Święcicki, Łukasz (Pharmacotherapy in Psychiatry and Neurology/Farmakoterapia w Psychiatrii i Neurologii, 2020)
W artykule przedstawiono przypadek pacjentki, u któ rej po podaniu lamotryginy wystąpiła wyraźna leuko penia (z graniczną neutropenią – liczba granulocytów wynosiła około 1500 na mm3 , ale nie spadała do niż szych wartości), pogłębiająca się przez okres około 4 lat. W tym czasie pacjentka nie odstawiła leku, przyjmo wała nadal lamotryginę bez porozumienia z lekarzem psychiatrą, ponieważ była przekonana o korzystnym wpływie leku na nastrój. Po odstawieniu lamotryginy obraz krwi powrócił do normy w ciągu dwóch tygodni. Równocześnie stan psychiczny pacjentki uległ znacz nemu pogorszeniu.