Zatorowość płucna – duży problem kliniczny w psychiatrii. Opisy przypadków - Sapota-Zaręba, Karolina; Nasierowski, Tadeusz (Advances in Psychiatry and Neurology/Postępy Psychiatrii i Neurologii, 2021)
Cel: Zatorowość płucna (ZP) jest najpoważniejszą manifestacją kliniczną żylnej choroby zakrzepowo-zatorowej (ŻChZZ) oraz częstą przyczyną zgonów w populacji pacjentów psychiatrycznych. U pacjentów z rozpoznaniem choroby psychicznej występują dodatkowe czynniki ryzyka zakrzepowo-zatorowego. Czynniki te nie są uwzględniane w skalach oceniających ryzyko ŻChZZ. Celem pracy jest zwrócenie uwagi na zwiększone ryzyko zakrzepowo-zatorowe u pacjentów hospitalizowanych psychiatrycznie, ze szczególnym uwzględnieniem chorych z objawami katatonicznymi. Opis przypadku: Opisano dwa przypadki młodych mężczyzn z objawami katatonicznymi, u których w trakcie hospitalizacji psychiatrycznej doszło do nagłego zatrzymania krążenia. W badaniach sekcyjnych wskazano ZP jako główną przyczynę zgonu. U obu pacjentów na podstawie Skali Padewskiej nie stwierdzono wskazań do wdrożenia profilaktyki przeciwzakrzepowej. W obu przypadkach głównym stosowanym lekiem była olanzapina. Komentarz: Zatorowość płucna powinna być zawsze brana pod uwagę w diagnostyce różnicowej, nawet jeśli u pacjentów nie ma typowych czynników ryzyka jej wystąpienia.