Łuszczyca u dzieci. Rekomendacje diagnostyczno-terapeutyczne Polskiego Towarzystwa Dermatologicznego. Część 2 - Narbutt, Joanna; Reich, Adam; Adamski, Zygmunt; Chodorowska, Grażyna; Kaszuba, Andrzej; Krasowska, Dorota; Lesiak, Aleksandra; Maj, Joanna; Osmola-Mańkowska, Agnieszka J.; Owczarczyk-Saczonek, Agnieszka B.; Owczarek, Witold; Placek, Waldemar J.; et al. (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2021)
Łuszczyca jest przewlekłą chorobą zapalną dotyczącą około 1–3% populacji ogólnej. U dzieci występuje rzadziej, najczęściej rozwija się w wieku nastoletnim. Ze względu na coraz częściej występujące postaci łuszczycy o umiarkowanym i ciężkim w przebiegu w populacji pediatrycznej, konieczne jest przedstawienie jej charakteru, obrazu klinicznego oraz współchorobowości, a także ujednolicenie postępowania terapeutycznego. Celem rekomendacji Polskiego Towarzystwa Dermatologicznego jest przedstawienie aktualnych danych z piśmiennictwa oraz opracowanie zasad leczenia łuszczycy, przydatnych w codziennej praktyce dermatologicznej. Omówione są zasady leczenia miejscowego, ogólnego klasycznego oraz terapii biologicznych.