Rola radioterapii w leczeniu wczesnego raka piersi - Matuszewska, Katarzyna (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2002)
Wpływ radioterapii na wyniki leczenia chorych po amputacji piersi z powodu raka był przedmiotem badań klinicznych od wielu lat. Pierwsze z nich wskazywały na znaczne zmniejszenie częstości występowania nawrotów miejscowo-regionalnych, przy wątpliwym wpływie na czas przeżycia. Wyniki późniejszych badań randomizowanych wskazują jednak, że u chorych po amputacji piersi, które otrzymywały leczenie ogólnoustrojowe z powodu przerzutów do pachowych węzłów chłonnych, uzupełniająca radioterapia pozwala na zmniejszenie odsetka nawrotów miejscowo-regionalnych oraz wydłużenie całkowitego czasu przeżycia. Na poprawę wyników uzupełniającej radioterapii raka piersi wpłynęło z jednej strony upowszechnienie leczenia ogólnoustrojowego, z drugiej - poprawa jakości radioterapii. Ten drugi czynnik spowodował zmniejszenie częstości późnych objawów niepożądanych napromieniania, zwłaszcza choroby niedokrwiennej serca, zwiększającej ryzyko zgonu u chorych napromienianych w czasach stosowania aparatury ortowoltowej. Radioterapia jest leczeniem obowiązującym u wszystkich chorych po oszczędzającym zabiegu chirurgicznym. Pozwala ona na znaczne zmniejszenie ryzyka wznowy miejscowej i zachowanie piersi u ogromnej większości leczonych w ten sposób chorych. Wyniki badań randomizowanych potwierdziły zbliżone prawdopodobieństwo przeżycia całkowitego u chorych leczonych z zachowaniem piersi i poddanych amputacji. U większości chorych po oszczędzającym zabiegu operacyjnym napromienianiem objęta jest wyłącznie pierś. Ostatnio opublikowane badanie EORTC potwierdziło konieczność stosowania dodatkowej dawki na obszar loży po usuniętym guzie nowotworowym. Zastosowanie nowoczesnych technik chirurgicznych i radioterapii pozwala na uzyskanie dobrego efektu kosmetycznego u ok. 90 proc. chorych. Precyzyjne wskazania do radioterapii, wyznaczenie odpowiedniego obszaru do napromieniania oraz sekwencja radio- i chemioterapii w leczeniu uzupełniającym raka piersi to zagadnienia, które wciąż budzą kontrowersje i wymagają rozstrzygnięcia w przyszłych randomizowanych badaniach klinicznych.