Skuteczność przepisywanych preparatów probiotycznych – znaczenie dowodów naukowych - Olejnik-Schmidt, Agnieszka; Mika, Kamil; Geller, Justyna; Schmidt, Marcin (Lekarz POZ, 2021)
Probiotyki to żywe mikroorganizmy, które podawane w odpowiednich ilościach przynoszą korzyści zdrowotne gospodarzowi. Określenie to ma świadczyć o udowodnionych w badaniach klinicznych prozdrowotnych właściwościach konkretnego szczepu mikroorganizmu. Niestety bardzo często jest ono stosowane w sposób nieuprawniony dla celów marketingowych. Artykuł przybliża naukowe podstawy określenia „probiotyczny” jako cechy przynależnej wybranym szczepom. Wskazuje także na pojawiające się nowe dowody naukowe dotyczące zróżnicowania skuteczności probiotyków w zależności od przynależności populacyjnej.