Wytyczne Polskiego Towarzystwa Anestezjologii i Intensywnej Terapii dotyczące zapobiegania niezamierzonej śródoperacyjnej hipotermii - Horosz, Bartosz; Adamiec, Artur; Malec-Milewska, Małgorzata; Misiołek, Hanna (Anestezjologia Intensywna Terapia, 2021)
Ośrodkowa temperatura człowieka jest ściśle, z dokładnością do 0,2°C, regulowana i koordynowana na poziomie ośrodkowego układu nerwowego, w ośrodku zlokalizowanym w podwzgórzu, za pomocą kilku efektorowych mechanizmów obronnych zapobiegających nadmiernemu wychłodzeniu i przegrzaniu. Centralna regulacja dopuszcza zróżnicowanie, zarówno dobowe, jak i miesięczne, nawet na poziomie 1°C, natomiast w warunkach normalnych aktywacja skutecznych mechanizmów obronnych zapobiega najmniejszemu nawet wychłodzeniu i zwiększeniu temperatury ośrodkowej w każdym momencie dnia.