Wytyczne postępowania wobec braku skuteczności podtrzymywania funkcji narządów (terapii daremnej) na oddziałach anestezjologii i intensywnej terapii dziecięcej - Bartkowska-Śniatkowska, Alicja; Byrska-Maciejasz, Elżbieta; Cettler, Maciej; Damps, Maria; Jarosz, Konrad; Mierzewska-Schmidt, Magdalena; Migdał, Marek; Ożóg-Zabolska, Irena; Piotrowski, Andrzej; Rawicz, Marcin; Świder, Magdalena; Tałałaj, Mariola; et al. (Anestezjologia Intensywna Terapia, 2021)
W Polsce zostały opublikowane wytyczne postępowania wobec braku skuteczności leczenia dzieci na oddziałach neonatologicznych i pediatrycznych opracowane przez Polskie Towarzystwo Neonatologiczne i Polskie Towarzystwo Pediatryczne. Szczególne i specyficzne problemy terapii daremnej na oddziałach anestezjologii i intensywnej terapii dla dzieci wymagają osobnego zdefiniowania i opracowania. W tym celu zostały stworzone poniższe wytyczne, w których przedstawiono zasady postępowania z dzieckiem, wobec którego zostały wyczerpane możliwości terapeutyczne na oddziale anestezjologii i intensywnej terapii dziecięcej i wobec którego zostało wysunięte podejrzenie braku skuteczności podtrzymywania funkcji narządów, czyli terapii daremnej. Decyzja o zaprzestaniu terapii daremnej u dziecka należy niewątpliwie do jednych z najtrudniejszych zarówno dla lekarzy, jak i rodziców dziecka i z tego powodu powinna być podejmowana konsyliarnie, z zachowaniem godności dziecka i jego rodziców/przedstawicieli ustawowych oraz kontynuowaniem postępowania mającego na celu ulżenie mu w bólu, cierpieniu, zminimalizowanie lęku i strachu. Wytyczne stanowią konsensus Grupy Ekspertów ze względu na niewielką liczbę wiarygodnych danych wynikających z medycyny opartej na dowodach medycznych i dedykowane są pacjentom małoletnim, leczonym na oddziałach anestezjologii i intensywnej terapii dziecięcej.