Szpital nie funkcjonuje w pustce - Atłachowicz, Janusz (Menedżer Zdrowia, 2021)
Kolejny raz rządzący zajmują się problemem funkcjonowania szpitali. Nie spełniają one wymagań finansowych – zadłużają się, ich zobowiązania wymagalne się zwiększają. Nie gwarantują też odpowiedniej realizacji świadczeń w zakresie medycznym, nie oferują pomocy o określonej dostępności i jakości. Tak wskazano w projekcie ustawy o modernizacji i poprawie efektywności szpitalnictwa w części o przyczynach i potrzebie wprowadzenia planowanych rozwiązań, gdzie pisano głównie o materiałach Najwyższej Izby Kontroli z 2016 r. z kontroli pod nazwą „Restrukturyzacja wybranych samodzielnych publicznych zakładów opieki zdrowotnej korzystających z pomocy ze środków publicznych”. Jako dodatkową przyczynę wprowadzenia zmian podano też „wielowładztwo”. Kolejny powód to nieuzasadniona konkurencja szpitali o pacjentów, personel i zasoby materialne. Nadmiarowe koszty działalności szpitali generuje utrzymanie nieefektywnie wykorzystywanej bazy. Jako uzasadnienie podano również niedoinwestowanie sektora szpitalnego. Uznano, że do obecnej sytuacji szpitali przyczynili się też zarządzający podmiotami leczniczymi, których poziom kompetencji menedżerskich jest niewystarczający.