Projekt Krajowej Sieci Onkologicznej pod lupą - Janiszewski, Rafał (Menedżer Zdrowia, 2021)
Po przeczytaniu projektu Krajowej Sieci Onkologicznej nasuwa mi się tylko jedna, smutna konstatacja – celem reformy nie jest poprawa dostępności świadczeń onkologicznych ani podniesienie ich jakości. Ukrytym celem jest raczej koncentracja środków finansowych na leczenie onkologiczne w wybranych – według nieprecyzyjnie określonych zasad – placówkach medycznych, a następnie dość swobodne sterowanie siecią tak w zakresie przynależności podmiotów, jak i wielkości finansowania.