Dane to powietrze - Kornowska, Ligia (Menedżer Zdrowia, 2021)
Dane stanowią podstawę evidence-based medicine, dostęp do danych medycznych jest niezbędny do tworzenia prawie każdej nowej technologii w medycynie – te zwroty powtarzane są nieustannie w trakcie konferencji, znajdują się w dokumentach legislacyjnych i wszyscy zdają się z nimi zgadzać. Jak jednak zapewnić bezpieczny, transparentny dostęp do skompletowanych danych medycznych i jednocześnie zagwarantować poszanowanie praw i podmiotowości pacjenta? Podczas gdy Unia Europejska zastanawia się nad odpowiedzią na to pytanie, Polska być może znalazła rozwiązanie. I to z wykorzystaniem najnowszej technologii blockchain.