Wybrane zagadnienia kliniczne i terapeutyczne dotyczące wyprysku atopowego i kontaktowego - Kanabaj, Krzysztof; Shawkat, Sara; Kuźniak, Aleksandra; Adamski, Zygmunt; Jenerowicz, Dorota (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2021)
Atopowe zapalenie skóry i alergiczny wyprysk kontaktowy to dwie dermatozy przebiegające z wypryskiem i świądem, którym towarzyszą reakcje nadwrażliwości. Etiopatogeneza tych chorób jest jednak odmienna, dlatego różnią się one postępowaniem diagnostyczno-leczniczym. Atopowe zapalenie skóry, choroba z kręgu atopii z defektem bariery skórno-naskórkowej, rozpoznawana na podstawie kryteriów Hanifina i Rajki, jest jednostką bardziej charakterystyczną dla dzieci, chociaż również występuje u niewielkiego odsetka osób dorosłych. Alergia kontaktowa, w której narzędzie diagnostyczne stanowią naskórkowe testy płatkowe, jest rozpoznawana u dzieci i aż u 20% dorosłych. Atopowe zapalenie skóry i alergiczny wyprysk kontaktowy mogą współwystępować u tego samego pacjenta; często stwierdza się współistnienie różnych etiologicznie odmian wyprysku rąk. Ponadto alergia kontaktowa może dotyczyć substancji wykorzystywanych w leczeniu atopowego zapalenia skóry, takich jak emolienty lub rzadziej środki antyseptyczne i glikokortykosteroidy. Z tego powodu naskórkowe testy płatkowe mogą być przydatne w tej grupie chorych.