Funkcjonowanie poznawcze po przebytej infekcji wirusem SARS-CoV-2 - Talarowska, Monika (Neuropsychiatria i Neuropsychologia/Neuropsychiatry and Neuropsychology, 2021)
W dniu 29 stycznia 2021 r. liczba całkowita osób po przebytej infekcji wirusem SARS-CoV-2, które nazywamy ozdrowieńcami, wynosiła w populacji ogólnej 73 961 553. U ilu pacjentów z tej grupy będzie można zaobserwować długotrwale utrzymujące się objawy ze sfery poznawczej? Jest to pytanie, na które dziś nie znamy odpowiedzi. Coraz liczniejsze doniesienia naukowe wskazują jednak, że deficyty poznawcze są częstym i poważnym symptomem zarówno u chorych z czynną infekcją SARS-CoV-2, jak i osób, które przeszły chorobę w przeszłości. Przebieg zaburzeń funkcji poznawczych w tej grupie jest zróżnicowany: od deficytów wybiórczych, specyficznych i łagodnych po zmiany uogólnione i znacznie nasilone. Pogorszenie funkcjonowania poznawczego może dotyczyć różnych jego aspektów. Wśród częstych objawów wymienia się: osłabienie sprawności pamięci krótkotrwałej, osłabienie funkcji uwagi oraz tzw. funkcji wykonawczych (m.in. trudności z hamowaniem reakcji, planowaniem i rozwiązywaniem problemów). Celem artykułu jest przybliżenie aktualnego stanu wiedzy na temat możliwego funkcjonowania poznawczego w ostrej fazie zakażenia oraz w okresie rekonwalescencji, jak również zwrócenie uwagi na konieczność rozważania w procesie diagnozy możliwych objawów neuropoznawczych przebytej infekcji.