Wpływ substancji psychoaktywnych na układ odpornościowy i działanie mózgu za pośrednictwem mechanizmów immunologicznych - Famitafreshi, Hamidreza; Karimian, Morteza (Alcoholism and Drug Addiction/Alkoholizm i Narkomania, 2021)
Uzależnienie pozostaje nadal trudnym do rozwiązania problemem. Niektóre osoby uzależniają się lub nadużywają substancji psychoaktywnych w ramach aktywności rekreacyjnej. Wiele z nich uważa, że może zaprzestać tego działania, ale u wielu rozwija się uzależnienie. Chociaż mózg jest organem uprzywilejowanym pod względem odporności, to ostatnie badania sugerują, że stany zapalne układu nerwowego mogą zmieniać funkcjonowanie mózgu. Celem artykułu jest omówienie różnych aspektów działania układu odpornościowego w uzależnieniu od substancji psychoaktywnych, a także niekorzystnego wpływu nadużywania substancji na układ odpornościowy.