Nietolerancja salicylanów a współczesna dieta - Bartuzi, Marcelina; Ukleja-Sokołowska, Natalia (Alergologia Polska - Polish Journal of Allergology, 2022)
Nieimmunologiczne reakcje po spożyciu pokarmów nadal stanowią wyzwanie diagnostyczne dla lekarzy. Dodatki do żywności są wskazywane przez wielu pacjentów jako główna przyczyna ich dolegliwości. Nietolerancja salicylanów jest często niedocenianym problemem. Dotyczy to nie tylko astmatyków, a objawy, które występują po ekspozycji na kwas acetylosalicylowy, kwas salicylowy i jego pochodne, mogą mieć szerokie spektrum. Szczególnie w początkowych fazach leczenia niezbędne jest wprowadzenie diety o obniżonej zawartości salicylanów, aby przerwać objawy kliniczne i poprawić stan ogólny pacjenta. Istnieją sytuacje kliniczne, w których brak możliwości stosowania aspiryny i innych niesteroidowych leków przeciwzapalnych stanowi istotny problem. Warto wspomnieć o pacjentach leczonych z powodu choroby naczyń wieńcowych, którym zaleca się stałe stosowanie aspiryny w niskich dawkach. W pracy przedstawiono podstawy diagnostyki i leczenia nietolerancji salicylanów. Szczególną uwagę zwrócono na rolę diety z niską zawartością salicylanów w leczeniu chorych. Przedstawiono podstawy komponowania jadłospisu oraz ograniczenia, które niesie taki sposób żywienia.