Wpływ komercyjnie dostępnych oczyszczaczy powietrza na objawy astmy oskrzelowej i alergii - Wieczfińska, Joanna; Pawliczak, Rafał (Alergologia Polska - Polish Journal of Allergology, 2022)
Zanieczyszczenie powietrza i zmiana klimatu mają znaczący wpływ na zdrowie i samopoczucie człowieka oraz przyczyniają się do wystąpienia astmy oskrzelowej, alergii oraz innych przewlekłych chorób układu oddechowego. Zmniejszenie narażenia na czynniki środowiskowe w pomieszczeniach, co do których wykazano, że nasilają objawy astmy lub prowadzą do zaostrzeń astmy, jest ważnym elementem strategii postępowania z chorobami układu oddechowego. Obecne dowody sugerują, że przenośne urządzenia oczyszczające powietrze mogą być użytecznym sposobem zmniejszania narażenia na zanieczyszczenia, szczególnie u dzieci, ale także u dorosłych. Oczyszczacze powietrza mogą zmniejszać stężenie czynników wywołujących astmę oskrzelową w powietrzu w pomieszczeniach, jednak wyniki potwierdzające ich korzyści w przypadku problemów z oddychaniem nie zawsze były powtarzalne. W niniejszej pracy podsumowano wpływ zanieczyszczenia powietrza w pomieszczeniach na astmę oskrzelową i alergie u dzieci i dorosłych oraz efektywność oczyszczaczy powietrza w ograniczaniu skutków zanieczyszczeń.